Petrol Piyasalarında Yüksek Voltaj: Jeopolitik Dinamikler ve Ekonomik Beklentilerin Rolü

Petrol Piyasalarında Yüksek Voltaj: Jeopolitik Dinamikler ve Ekonomik Beklentilerin Rolü

Petrol Piyasalarında Yüksek Voltaj: Jeopolitik Dinamikler ve Ekonomik Beklentilerin Rolü

 

 

🌍 Geçtiğimiz hafta, petrol fiyatları, volatil bir dönemin ardından son dört ayın zirvelerine meydan okuyarak, oldukça yüksek seviyelerde işlem gördü. Ancak, Ukrayna'nın Rusya'nın petrol rafinerilerine yönelik artan saldırıları, Rusya'dan beklenen ihracat artışıyla birlikte, piyasalarda fiyatları baskılama etkisini sürdürdü.

 

💹 Brent petrolü, yerel saat ile 17.10'da yüzde 0,18'lik bir artışla varil başına 87,05 dolara ulaşırken, ABD ham petrolü de yüzde 0,15'lik bir artışla varil başına 82,84 dolardan alıcı buldu.

 

🌏 Suudi Arabistan ve Irak'ın petrol ihracatındaki düşüş, Çin ve ABD'de artan talep ve ekonomik büyüme belirtileriyle, her iki petrol göstergesi de geçen seanslarda Kasım ayından bu yana görülen en yüksek seviyelere ulaştı.

 

📈 UBS'nin enerji analisti Giovanni Staunovo, petrol piyasasındaki olumlu dinamiklere işaret ederek, "Şaşırtıcı petrol talebi verileri ve OPEC+'ın gönüllü üretim kesintilerinin Haziran sonuna kadar uzatılması, petrol fiyatlarını destekleyici bir rol oynadı. Brent petrolünün bu yıl varil başına 80-90 dolar arasında işlem görmesi bekleniyor, Haziran sonu tahminimiz ise varil başına 86 dolar." şeklinde konuştu.

 

🛢️ Rusya'da ise, Ukrayna'nın ülkenin petrol altyapısına yönelik insansız hava aracı ile gerçekleştirdiği saldırılar sonrasında, ihracatın arttığı gözlemleniyor, bu da global piyasalarda fiyatlar üzerinde bir baskı oluşturuyor.

 

📉 JPMorgan analistleri, Rusya'nın ham petrol üretiminde yaşanan azalmalara ve artan ihracat olasılıklarına dair, "Saldırılar, planlı bakım çalışmalarına ek olarak Rus ham petrol üretimini günlük 300 bin varil kadar azaltabilir. Ancak, daha düşük birincil üretim, daha yüksek ham petrol ihracatına yol açabilir." yorumunda bulundular.

 

📊 Ayrıca, ABD'de Federal Rezerv'in politika toplantısı öncesi, faiz oranlarına ilişkin belirsizlikler de piyasalarda hissedilirken, DBS Bank enerji sektörü ekip lideri Suvro Sarkar, "Pazar, bu haftaki FOMC toplantısından faiz indirimlerine yönelik sinyaller bekleyerek, konsolidasyon modunda olabilir. Rus rafinerilerine yapılan saldırılar sonrasında artan jeopolitik risk primi, son iki haftada petrol fiyatlarını zaten oldukça yükseltti." ifadelerini kullandı.

 

Bu gelişmeler ışığında, petrol piyasaları, jeopolitik riskler, talep ve arz dengesi ile politik kararların etkisi altında, geleceğe yönelik belirsiz bir yolda ilerlemekte.